3. Proje Tabanlı Staj Sertifika Töreni 5 Mart’ta

05.03.2015

3. Proje Tabanlı Staj Sertifika Töreni 5 Mart’ta
Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından Proje Tabanlı Staj (PTS) Programı 2014 Projeleri Sertifika Töreni 5 Mart 2015 Perşembe günü saat 15.30’da Anadolu Üniversitesi Yunusemre Kampüsü Öğrenci Merkezi Salon 2009’da gerçekleştirilecek. Bu yıl üçüncüsü gerçekleştirilen “Proje Tabanlı Staj (PTS) sertifika töreni, sektörün ve üniversitenin önemli isimlerinin aynı çatı altında buluştuğu, firmaların faaliyetleri doğrultusunda gerçekleştirilen projelerin sunulduğu, üniversite-sektör işbirliği çalışmalarının somut çıktılarının sergilendiği bir etkinlik olarak göze çarpıyor. Türkiye’de ilk kez geliştirilen Proje Tabanlı Staj (PTS) programı tamamen Anadolu Üniversitesine özgü bir yapı olarak 2012 yılında başladı ve PTS uygulamasıyla bu güne kadar 50 danışman eşliğinde, 75 öğrenci programdan faydalanarak staj yapma olanağı sağladı. Eskişehir ve çevresinde bulunan firmaların giderek daha fazla ilgi gösterdiği uygulamanın ilk yılı olan 2012’de programa 2 firma, 7 proje ve 7 öğrenci katıldı. 2013 yılında programa katılan firma sayısı 9’a, proje sayısı 27’ye ve öğrenci sayısı 33’e ulaştı. 2014 yılında ise 17 firma, 32 proje ve 35 öğrenci ile programa katılım sayısı giderek artış gösterdi. ARİNKOM TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ender Suvacı PTS hakkında şu açıklamalarda bulundu; “3 aylık yaz dönemi boyunca 3. sınıfı tamamlamış öğrenciler, tanımlanmış bir projede araştırmacı olarak çalışıyor. Öğrenci, proje tabanlı staj sürecinde projeye odaklanarak etkin bir staj gerçekleştiriyor. Projenin tanımlı olması dolayısıyla firmalar, sürecin başından sonuna kadar çalışma konusunu bilen bir personele sahip oluyorlar. Projenin konusunu ise firmalar belirliyor. Projede, firmaların bize belirttikleri ihtiyaçlar doğrultusunda bir akademisyen hocamız projeye danışman olarak atanıyor. Daha sonra öğrencilere yönelik çağrıya çıkılıyor. Öğrencilerden gelen başvurular firmaya yönlendiriliyor. Sonrasında firmalar, stajyer adaylarını özgeçmişler ve mülakatlar neticesinde seçebiliyorlar. Staj sürecinde firma tarafından öğrencilere asgari ücrete yakın bir ücret ödeniyor, öğrencilerin sigorta masrafları ise üniversite tarafından karşılanıyor.” Bu programda hem firmaların hem de öğrencilerin karşılıklı yarar sağladığına özellikle dikkat çeken Suvacı, “ Firmalar bu 3 aylık sürede gelecekteki potansiyel elemanlarını bulmak için bir fırsat yakalamış oluyorlar. Hem firmalar hem öğrenciler açısından, “küçük çaplı birlikte çalışma imkânı” elde ediliyor. Öğrenci tarafından bakıldığında ise öğrenciler, seçilmiş öğrenci statüsüne yükseliyor. Ayrıca öğrenciler de firmayı tanımış oluyor, böylelikle kariyer planlarını daha doğru bir şekilde yapabiliyorlar” diye ifade etti. Anadolu Üniversitesi’ndeki tüm bölümlerin bu programa katılabildiğini önemle vurgulayan Suvacı, “Ülkemizde fen ve mühendislik bilimlerinde staja önem veriliyor. Sosyal bilimler alanında yetiştirilen öğrencilerin staj yapması ise yeteri kadar önemsenmiyor. Amacımız sosyal bilimlerde stajın gerekliliğine ilişkin farkındalık oluşturabilmek. Bunun yanı sıra, öğrenciler ve firmaları teşvik etmek için her yıl Proje Tabanlı Staj Ödül Töreni yapıyoruz. Geniş bir katılımla gerçekleşen tören ile etki alanımızı genişletiyoruz. Etki alanımız yaygınlaştıkça başarı oranımız da o kadar artıyor.” dedi. Üçüncü yılını doldurduklarını ve şu an dördüncü yılın çağrılarını yaptıklarını belirten Suvacı, bu programda yer almak isteyen firmaların ARİNKOM TTO uzmanları ile iletişime geçebileceklerini sözlerine ekledi.