ARİNKOM TTO Organizasyonu ile Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı İmzalandı!

10.06.2016

Anadolu Üniversitesi ve Savunma Sanayii Müsteşarlığı arasında 9 Haziran Perşembe günü Anadolu Üniversitesi Senato Odası’nda Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) imza töreni gerçekleştirildi. ARİNKOM TTO organizasyonu ile düzenlenen törene, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal ve Savunma Sanayii Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi’nin yanı sıra protokolü imzalayan ALP Havacılık, ASELSAN, ASPİLSAN Enerji, Coşkunöz Savunma ve Havacılık, HİSARLAR Makine, HAVELSAN, ROKETSAN, Savronik Elektronik, TUSAŞ Türk Havacılık ve Uzay Sanayii, TEI TUSAŞ Motor Sanayii firmalarının üst düzey yetkilileri ile akademisyenler katıldı.

Protokolün açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan şunları dile getirdi: “Bulunduğu bölgede hassas bir jeopolitik konuma sahip olan ülkemiz, ulusal bütünlüğünü tüm tehdit unsurlarına karşı korumak durumundadır. Bu kapsamda hem bağımsız hareket edebilmek hem de ulusal ekonomiye pozitif katkı sağlamak bakımından, ülke savunmasının azami ölçüde yerli kaynaklara dayandırılması, günümüzde tartışma götürmeyen bir devlet politikası niteliğindedir. Yurt çapında etkin ve istikrarlı Ar-Ge programları ile yerli teknoloji tabanının geliştirilmesi, bu hedeflere ulaşılmasında büyük önem taşımaktadır.”

“Savunma sanayiinde sürdürülebilir ve rekabetçi teknolojik yetkinliğin sağlanması, ülkemizin savunma sanayiinde özgün tasarım ürünler ile dışa bağımlılığının ortadan kaldırılması hedefine ulaşmasında üniversiteler olarak bizlere de büyük görevler düşmektedir.” diyen Rektör Gündoğan, “Deneysel geliştirmeler ve temel araştırmalar üniversitelerimizde yapılmakta, üniversitelerimiz tarafından belli bir teknoloji seviyesine getirilmektedir. Sonrasında sanayi, yan sanayii firmaları ve üniversite ortaklı yurt içi geliştirme projeleri ile teknolojiye sahiplik kazanılmaktadır.” şeklinde konuştu.

“Anadolu Üniversitesi olarak ülkemizin ‘savunma sanayii yerlileştirme’ hedefine yetenek ve laboratuvar alt yapımız ile desteğe hazırız”

Anadolu Üniversitesinin üniversite-sanayi iş birliklerini birer stratejik ortaklık olarak gördüğünü belirten Prof. Dr. Naci Gündoğan, “Anadolu Üniversitesi olarak ülkemizin ‘savunma sanayii yerlileştirme’ hedefine yetenek ve laboratuvar alt yapımız ile desteğe hazırız. Hâlihazırda birçok akademisyenimiz savunma sanayii firmaları ile çalışmaktadır. Savunma Sanayii Müsteşarlığımızın himayesinde SAYP ve benzeri projelerle bu sayıyı arttırmak ve üniversitemiz geneline yaymak ana hedeflerimizdendir.” diyerek yapılan iş birlikleri hakkında bilgiler verdi.

Anadolu Üniversitesinin üniversite-sanayi iş birliklerini desteklemek amacıyla 2015 yılında “Sektör Destekli Bilimsel Araştırma Projeleri Programı”nı başlattığını kaydeden Rektör Gündoğan, “Bu program ile firmaların ihtiyaçları doğrultusunda ihtisas laboratuvarları oluşturulması hedeflenmektedir. Güçlü bir savunma sanayiinin tesisi için Anadolu Üniversitesi olarak üzerimize düşen görevleri yerine getirmeye ve firmalarımız ile tüm iş birliklerine hazır olduğumuzu söylemek isterim.” cümleleriyle sözlerini sonlandırdı.

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan’ın açılış konuşmasının ardından Savunma Sanayii Müsteşarlığı Teknoloji Yönetimi Grup Müdürü Deniz Demirci, SAYP ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.

İki iş birliği protokolü daha imzalandı!

Törene katılan firmaların SAYP protokolüne imzalarını atması ve konuşmalarını yapmasının ardından program, Anadolu Üniversitesi ile Savunma Sanayii Müsteşarlığı Metal Malzemeleri Test Laboratuvarı İş Birliği Protokolü ve TEI Metal Malzemeleri Test Laboratuvarı İş Birliği Protokolünün imzalanmasıyla devam etti.

“Eskişehir, sanayiyle bütünleşmiş bir şehir”

Kapanış konuşması gerçekleştiren Savunma Sanayii Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Celal Sami Tüfekçi ise “Eğer savunmasız kalırsak bütün vatandaşlarımızın geleceğinin büyük bir tehlike içinde olacağını söyleyebilirim. Savunma sanayiinde aktif bir şekilde gelişmemiz çok önemli. Çok değerli projelerimiz ve platformlarımız var. Havada, karada, denizde, elektronik harpte sensör sistemlerinde yaptığımız pek çok gelişme var. Bunlarla gurur duyuyoruz. Ancak bu sistemler ve sistemlerin yapıldığı iş yerleri kendi kendilerine oluşmuyor. Bunların hepsini kurgulayan insanlara ihtiyaç var. Onun için üniversitelerimiz bizim içim çok önemli bir noktada.” Cümlelerini dile getirdi.

“Türkiye’yi savunma sanayii konusunda daha ilerilere götürmek adına üniversitelerimizle böyle bir protokol öngörüyoruz.” şeklinde konuşan Dr. Tüfekçi, Bugün bu protokolü Anadolu Üniversitesiyle imzalıyor olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Eskişehir sanayiyle bütünleşmiş bir şehir. Küçük sanayicilerin yaptığı büyük işler var burada. Hâlihazırda başta Anadolu Üniversitesiyle olmak üzere Eskişehir Osmangazi Üniversitesiyle de çok çeşitli çalışmalar, araştırmalar yapılıyor. Bu iş birliği protokolünün Anadolu Üniversitesine savunma sanayii şirketlerimize ve ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.” diyerek konuşmasını noktaladı.

Tören, katılımcılara plaket takdim edilmesinin ardından sona erdi.