Fen ve Sosyal Bilimler Alanında Proje Deneyim Paylaşım Toplantısı' na akademisyenlerden yoğun ilgi!

10.06.2016

ARİNKOM TTO tarafından düzenlenen “Fen ve Sosyal Bilimler Alanında Proje Deneyim Paylaşım Toplantısı” 9 Haziran Perşembe günü Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleştirildi. Toplantıya konuşmacı olarak; ARİNKOM TTO Direktörü Prof. Dr. Ersan Pütün, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuran Ay, Açıköğretim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Uzaktan Öğretim Araştırma ve Geliştirme Birimi’nden Doç. Dr. Mehmet Emin Mutlu, Fen Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhittin Arslanyolu, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yavuz Akbulut, Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ekrem Kula ve ARİNKOM TTO Projeler Koordinatörü Olcay Sevik katılırken, çok sayıda da öğretim elemanı etkinliği takip etti. Etkinlik Kongre Merkezi Kırmızı Salon'da yoğun katılım ile gerçekleşti.

Toplantının açılış konuşması yapan Prof. Dr. Ersan Pütün, araştırma ve deneyimlerle geçen 30 senenin kendisine kattıklarıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Projelere iyi bir ekip ve planlamanın yanı sıra doğru bir uygulamayla başlandığında büyük ihtimalle başarı gelecektir, asıl sorun ise gerekli desteği bulabilmektir. Aradan geçen 30 yıl bana bunları öğretti.” Bir araştırmanın değerlendirme aşamasında kabul görmemesi hâlinde umutsuzluğa kapılmanın yersiz olduğuna, aksine defalarca denenmesinin gerekliliğine de değinen Prof. Dr. Pütün, araştırmacılar için asıl sorunun ise destek alamayacağım endişesi ile umutsuzluğa düşmek olduğuna dikkat çekti.

Anadolu Üniversitesi, TÜBİTAK projeleriyle Eskişehir ekonomisine katkılar sağlıyor

Anadolu Üniversitesinde yürütülmekte olan TÜBİTAK projelerinin, Eskişehir ekonomisine büyük katkılar sağladığını dile getiren Doç. Dr. Muhittin Arslanyolu, proje yazmanın bir akademisyene ulusal anlamda prestij ve tanınırlık kazandırmasının yanında ülkedeki diğer akademisyenlerle tanışma ve bir arada çalışma olanağı sağladığına da dikkat çekti. Öğrencilere proje yazmanın ciddiyetinin anlatılmasının araştırmacılık kültürünün devam etmesi için büyük önem taşıdığını ifade eden Doç. Dr. Arslanyolu, araştırma aşamalarını sıralayarak, her adım için ise deneyimlerinden ipuçları sundu.

Araştırmaların, değerlendirme aşamasında özgün değerlerden geçebilmesi durumunda başarılı olabilme ihtimalinin yüksek olduğunu belirten Doç. Dr. Yavuz Akbulut, sosyal bilimler alanında gerçekleştirilen araştırmalarda karşılaşılan problemlerin başında, çalışmanın “bu alanda yeterli araştırma yoktur” tezine dayandırılması olduğunu söyledi. Doç. Dr. Akbulut son olarak, araştırmanın özgünlüğünden çok “Neden bu araştırmaya ihtiyacımız var?” sorusunun cevaplanmasının gerekliliğine değinerek sözlerini noktaladı.

Toplantının devamında Prof. Dr. Nuran Ay “TÜBİTAK ARDEB 1003 Projesi Deneyimi; Neden 1003 Başvurusu ve Kabul Oranı %13 Olan 1003 Başvurusunda Dikkat Edilecek Unsurlar”,Yrd. Doç. Dr. Ekrem Kula “TÜBİTAK ARDEB 1005 Desteği Kazanma Süreci; Ret Alan Projenin Revizyonu ile Türkiye’de Destek Alan 14 Başvurudan 1’i Olmak”,  Doç. Dr. Mehmet Emin Mutlu “TÜBİTAK ARDEB Projelerinde Yol Haritası Deneyimi;3001 Projesi Yürütücülüğü Sürerken, 1001 Başvurusu ve 1001 Projesi Yürütücülüğü, Sosyal Bilimlerde Patent Sahibi Olmak ve AR-GE” başlıklı sunumlarını katılımcılarla paylaştılar.

Toplantı, soru-cevap bölümü ve katılımcılara teşekkür belgelerinin takdiminin ardından son buldu.