Yrd. Doç. Dr. Levent Akyalçın’dan Üniversite-Sektör İş Birliği Başarısı

12.12.2016

Yrd. Doç. Dr. Levent Akyalçın’dan Üniversite-Sektör İş Birliği Başarısı

Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO iş birliği ile ANATEK A.Ş. ve Arıkan Automotive arasında gerçekleştirilen lastik onarım kiti projesi “SEAL&SAVE®” ismiyle marka tescilini almış olup uluslararası patent başvurusu yapılması ile üniversite- sanayi iş birliği kapsamında başarılı bir örneğe imza atmıştır. Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Yrd.  Doç. Dr. Levent Akyalçın liderliğinde yürütülen ve yaklaşık 4 yıldır devam eden projede bir doktora öğrencisi tam zamanlı olarak Arıkan Automotive tarafından istihdam edildi. Buna ek olarak bir yüksek lisans, üç de son sınıf öğrencisi projenin geliştirilmesinde Arıkan Automotive ile ortak çalışmalarda bulundu. Anadolu Üniversitesi ile Eskişehir otomotiv sanayisinin öncü firmalarından Arıkan Automotive arasında gerçekleştirilen bu üniversite- sanayi iş birliği projesi sonucunda marka tescili alınarak uluslararası patent başvurusu gerçekleştirildi.
Üniversite - sanayi iş birliği kapsamında geliştirilen ve “SEAL&SAVE®” markasıyla tescillenen lastik onarım kiti Arıkan Automotive’in gelişen teknolojiye paralel olarak müşteri ihtiyaçlarının da değiştiği, artık kullanımı daha kolay ürünler tercih edileceği öngörüsü ile hareket ederek Anadolu Üniversitesi’ne başvurması ile filizlenen bir projedir. Dört yıl boyunca yapılan çalışmalar ile lastik patladığında, lastik değişimine gerek kalmadan lastiği tamir ederek en yakın araç bakım istasyonuna ulaşmanızı sağlayan bir ürün geliştirildi. Öncelikle ürünün en önemli parçası olan lastik tamir sıvısının ortaya çıkarılması konusunda Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Levent Akyalçın’ın liderliğinde ve Anadolu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalında doktora çalışmalarını yürütürken Arıkan Automotive’de proje geliştirme konusunda çalışmaya başlayan Nilgün Şide’nin katkıları ile Ar-Ge çalışmaları gerçekleştirildi. Uzun ve meşakkatli çalışmalar sırasında ortaya çıkarılan ürünler, Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Laboratuvarlarında ve 2 Eylül Kampüsü’nde bir araç üzerinde denenerek mükemmele ulaşmak amacı ile sürekli iyileştirme çalışmaları yapıldı. Bu çalışmalarda başarıya ulaşıldıktan sonra lastik tamir kiti için gerekli olan diğer parçalar Arıkan Automotive tarafından tedarik edilerek ürün geliştirme çalışmaları sonuçlandırıldı. Ürün geliştirme çalışmalarını müteakip, seri üretim aşamasında ihtiyaç duyulan üretim hatları ve gerekli ekipmanlar Arıkan tarafından kuruldu. Bu sırada patent başvurusu ve marka tescil başvurusu yapılan ürünün “SEAL&SAVE®” adıyla marka tescili alındı ve ürün, seri üretime hazır hale getirildi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Levent Akyalçın ve Arıkan Automotive Genel Müdürü Ahmet Arıkan’ın katılımları ile rektörlük ofisinde üniversite-sanayi iş birliği kapsamında geliştirilerek uluslararası patent başvurusu gerçekleştirilen “SEAL&SAVE®” projesi için bir plaket töreni düzenlendi. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ve Arıkan Automotive Genel Müdürü Ahmet Arıkan “SEAL&SAVE®” projesinde göstermiş olduğu özverili çalışmalarından dolayı Yrd. Doç. Dr. Levent Akyalçın’a teşekkür plaketi takdim ettiler.
Anadolu Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ARİNKOM TTO’nun, öğretim üyesi ve firmayı buluşturmak adına önemli bir işlev gördüğünün altını çizen Prof. Dr. Gündoğan, “Bundan sonra da üniversite ile sektörü buluşturacak büyük çalışmalar gerçekleştirilerek patente dönüştürülüp, uluslararası alanda tanınır hale gelecek,” diyerek “SEAL&SAVE” projesinin ARİNKOM TTO aracılığı ile yürütülen faaliyetlerin ne kadar önemli olduğunu net bir şekilde gösterdiğini ifade etti.
Plaket töreninde, Anadolu Üniversitesi’nin, özellikle Kimya Mühendisliği Bölümü’nün büyük katkıları ile gerçekleşen projenin, üniversitenin reel sektör ile beraber yapacağı projelerin ne denli başarılı olabileceğinin bir göstergesi olduğunu söyleyen Ahmet Arıkan, “Üniversite - sanayi iş birliğinin artırılarak yaygınlaştırılması hem üniversitemize, hem öğrencilerimize hem de Eskişehir sanayisine önemli katkılar sağlayacaktır,” dedi.