Girişimci Çarşamba'da Sosyal Girişimcilik

14.12.2016

Girişimci Çarşamba'da Sosyal Girişimcilik

“Girişimci Çarşamba”da bu haftaki konuk Gökkuşağı Kafe’nin "gönüllü işletmecisi" Sosyal Girişimci Sedat Ergün'idi. Etknilik  birçok farklı fakülteden öğrencinin katılımı ile ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi'nde 14 Aralık 2016 Çarşamba günü gerçekleştirildi.

Yard. Doç. Dr. B. Tuğberk Tosunoğlu’nun ANAÇ faaliyetleri ve öğrencilerin yararlanabileceği programlar hakkında kısa bilgi vermesi ile başlayan etkinlik Tepebaşı Belediyesi’nin de projesini desteklediği sosyal girişimci Sedat Ergün ile sosyal girişimin detayları ve püf noktalarını aktarmasıyla devam etti. Birçok fakülteden öğrenci ve öğretim elemanının katılımı ile gerçekleşen etkinlikte Sedat Ergün sosyal girişimi, sosyal çevrenin oluşturduğunu belirterek çok zengin girişimler, sosyal girişim yaptığı düşünüyor ama ben öyle olduğunu düşünmüyorum. Sosyal girişim ihtiyaç sahibine, bir eksikliğe hitap etmeli oysa onlar parasına para katmayı hedefliyor,” dedi.

Girişim ve sosyal girişim için gerekli ölçütleri üç ana başlığa ayıran Sedat Ergün çalışkan, güvenilir ve güvenebilen, etkileyici ve ikna edici iletişim gücünün önemine dikkat çekti. Kendisinin gönüllü işletmeci olarak tanımlayan Ergün bu görevin ortaya çıkışını şöyle açıkladı: “Biz bu işi yapmaya karar verdiğimizde maddi bir kaygımız yoktu. Para kazanmak değil daha çok insanlara yardım etmeyi hedefledik. Gönüllü işletmeci tanımı da burada ortaya çıktı.”

Türkiye nüfusuna oranlandığında %8-9 civarında engelli çocuk bulunduğunu belirten Ergün, engelli çocukların evlerde hapsedildiğini, bu çocukların da yapabilecekleri şeyler olduğunu söyledi. "Siz öğretirseniz, hepsi normal bir bireyden daha iyisini yapabilecek kapasitede. Örneğin bizim kafemizde çalışan çocuklarımız bir tane bardak kırmamıştır,” dedi.

Öğrencilere normal girişimcilerin fikirlerin taklide düşmemesini istediğini, kendilerinin ise tam tersi fikirlerinin taklit edilebilir olduğunu ve bunu istediklerini; engelli çocuklara balığı, balık tutmayı öğrettiklerini aynı zamanda balık sektörünü geliştirmeyi hedeflerini anlattı.

Soruların yanıtlanmasının ardından Yard. Doç. Dr. Tuğberk Tosunoğlu’nun, Sosyal Girişimci Sedat Ergün’e katılım ve teşekkür belgesini vermesi ile etkinlik sona erdi.