''Proje Tabanlı Staj Programı 2014 Yılı Projeleri Sertifika Töreni''

05.03.2015

''Proje Tabanlı Staj Programı 2014 Yılı Projeleri Sertifika Töreni''
Üniversite-sektör iş birliklerinin ilk adımı olarak kabul edilen Proje Tabanlı Staj (PTS) Programı’nın 2014 yılı sertifika töreni, 5 Mart Perşembe günü gerçekleşti. Anadolu Üniversitesi Öğrenci Merkezi Salon 2009’da düzenlenen törene, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) Yöneticisi Prof. Dr. Ersan Pütün, akademik ve endüstriyel danışmanlar ile öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını yapan Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan düşüncelerini şöyle belirtti: “Proje Tabanlı Staj (PTS) programı, üniversite-sektör iş birliğinin somut adımlarından bir tanesi. Dolayısıyla program bizim de önem verdiğimiz konular arasında. Bu iş birliği konusunda üniversitemiz, özellikle son yıllarda çok aktif bir şekilde işin içine girmiş durumda. Bundan sonra da bu iş birliğini devam ettirmeye çalışacağız. Biliyorsunuz zorunlu staj, üniversitelerimizin bazı bölümlerinde var ve bu staj olanakları maalesef verimli değerlendirilemiyor. Zaman zaman sektör zaman zaman da öğrencilerimiz bu durumdan şikâyetçi oluyor çünkü öğrenciler verimli programlandırılmış bir staj olanağı bulamıyor. Zaten çoğu da staj yapacak yer bulamıyor ve rektörlüğe kadar ‘Bize staj yeri bulur musunuz?’ diye müracaat ediyorlar. Tabii bu durum işverene zaman zaman külfet oluyor; gelen stajyeri nerde çalıştıracağını, ondan nasıl yararlanacağını bilemiyor. Aynı şekilde giden öğrenci de işletmede ne yapacağı konusunda kararsız kalıyor. Dolayısıyla büyük bir karmaşa ortamı oluşuyor.” “PTS, staj olayını disipline eden bir uygulama” “Proje Tabanlı Staj, aslında staj olayını disipline eden bir uygulama.” diyen Prof. Dr. Gündoğan, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Bu program, bir proje dâhilinde hem öğrenciye külfet hem işletmeye yük olmadan, üniversitenin öğrenciye bir fırsat tanıyor olması açısından çok önemli.” Türkiye’de eğitimli genç işsizlik sorununa değinen Prof. Dr. Gündoğan, bu durumun okul hayatından iş hayatına geçişi düzenleyen mekanizmaların olmaması ya da eksik olmasından kaynaklı olduğuna vurgu yaparak, öğrencilerin mezun olunca bir anda kendilerini boşlukta hissettiğini söyledi. Avrupa’da benzer proje örneklerinden de bahseden Prof. Dr. Gündoğan, Proje Tabanlı Staj Programı'nın bunun en önemli mekanizması olabileceğinin altını çizdi. Prof. Dr. Naci Gündoğan: “Proje Tabanlı Staj 2012 yılından beri uygulanıyor. Bu yıl 3’üncü yılına girdi. Her geçen yıl biraz daha ivme kazandığını görüyoruz. Öğrencilerimizden ve işletmeden önemli görüşler alıyoruz. Önümüzdeki yıllarda da elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz. Bu konuda emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” diyerek sözlerine son verdi. “PTS, ekonomimize katkı sağlayacak” “Anadolu Üniversitesi nice yenilikleri gerçekleştiriyor. Proje Tabanlı Staj da bunun önemli bir göstergesidir.” diyerek konuşmasına başlayan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, ekonominin en önemli konularından bir tanesinin istihdam olduğunu belirterek, Proje Tabanlı Staj projesinin bu anlamda ekonomiye katkı sağlayacağına inandığını söyledi. 2012 yılında başlayan Proje Tabanlı Staj projesine her geçen sene katılımcı sayısının arttığına dikkat çeken Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ise sanayiyi ilgilendiren konuların başında malzeme grubunun olduğunun altını çizerek seramik, kimya, elektronik ve makine bölümleri hakkında değerlendirmelerde bulundu. ”Sanayimizin hareket kabiliyeti zayıftır. İstemesini bilmek kapısını çalmak gerekir.” diyen Özaydemir, Proje Tabanlı Staj projesinde gözlemlerini anlattı ve sorunların çözümüne yönelik önerilerde bulundu. “PTS ile öğrenciler ve firmalar için stajlar daha verimli geçer” Proje Tabanlı Staj Programı’nın, stajı faydalı bir model haline getirdiğini ifade eden ARİNKOM TTO Yöneticisi Prof. Dr. Ersan Pütün, programının son haline kavuşmadan önceki aşamalarını anlattı. Prof. Dr. Pütün: “Proje Tabanlı Staj Programı ile öğrenciler ve firmalar için stajlar daha verimli geçer, firma projelerine akademik destek sağlanır, akademisyenler ile sektör kuruluşları arasında ilk ilişkiler kurulur ve firmalar potansiyel elemanlarını tanıma fırsatı yakalar. Proje tabanlı staj, 7 öğrenci 7 proje ile 2012’de Eczacıbaşı ile başlamıştır. Şimdi de birçok firma ile anlaşmamız var. 2015 için talep ve öngörüleri almaya devam ediyoruz. Daha fazla staj ve proje ile bu işe devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. Proje tabanlı staj sürecine akademik danışman olarak destek veren Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik-Cam Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göktuğ Günkaya, Bilgisayar Tabanlı Karo Tasarımı Projesi’ni, ortaya koymuş oldukları projenin sürecini ve proje tabanlı staj deneyiminin faydalarını katılımcılarla paylaştı. Staj sürecini birebir yaşayan, yaptıkları çalışmalarla bu sürece hayat veren proje tabanlı program stajyerleri Uğur Kotanak ve Müzeyyen Duman da Basınçlı Döküm Projesinde Standardizasyon ve Verimlilik Artırma Projesi’nin amacından, bu projenin kendilerine neler kattığından ve proje tabanlı staj programına katılma nedenlerinden bahsetti. Açılış konuşmalarının ardından Proje Tabanlı Staj (PTS) 2015 Programı’nda yer alan endüstriyel danışmanlara, akademik danışmanlara, staj koordinatörlerine ve stajyerlere plaket ile teşekkür belgeleri, Anadolu Üniversitesi Prof. Dr. Naci Gündoğan, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. A. Savaş Koparal, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hayrettin Türk ve ARİNKOM TTO Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Ender Suvacı tarafından verildi.