''Yenilikçi Fotonik Yükselteç Aygıtlar'' projesi TÜBİTAK’tan kabul gördü

10.04.2015

''Yenilikçi Fotonik Yükselteç Aygıtlar'' projesi TÜBİTAK’tan kabul gördü
Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feridun Ay'ın proje yürütücülüğünü üstlendiği Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) 1001 Projesi, TÜBİTAK tarafından kabul edildi. Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı kapsamında, Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cem Sevik ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan Kosku Perkgöz ile birlikte çalışacakları “Kartlar ve Çipler Arası Optik Veri Yolları Uygulamaları İçin Yenilikçi, Yüksek Kazançlı, Katı Hal Fotonik Yükselteç Aygıtlar” isimli proje hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Feridun Ay, projenin 3 yıl süreceğini söyledi. Proje grup ismi olarak “MİDAS”ı kullanacaklarını belirten Doç. Dr. Ay, bu ismin hem Eskişehir’in temsili hem de “Mikro/Nano Devices and Systems”in açılımı açısından anlam taşıdığını ifade etti. Başlattıkları projenin Birleşmiş Milletler tarafından ışık yılı olarak ilan edilen bu yıl içerisinde gerçekleşecek olmasının heyecanını yaşadıklarını dile getiren Doç. Dr. Ay sözlerini şöyle sürdürdü: “Fotonik’in önemini vurgulamak, teknolojideki çalışmalarda yararını belirtmek ve kamuoyuyla bunu paylaşmak açısından Birleşmiş Milletler’in böyle bir etkinliği düzenleyip 2015’i ışık yılı ilan etmesi ile bizim bu yıl itibariyle fotonik üzerine çalışmamız çok anlamlı. Böyle bir yılda yapacağımız çalışmalarla biz de bu alana katkıda bulunmayı planlıyoruz.” Yürüttükleri projenin dünyada sayılı ve Türkiye’de ise ilk olacağına dikkat çeken Doç. Dr. Feridun Ay, çalışmalarıyla ilgili olarak şu bilgileri aktardı: “Bildiğiniz gibi bütün elektronik cihazlarda elektronik devreler kullanılıyor, fakat bu ilerde belli limitler tanıyarak teknolojinin çalışmasını sınırlayacak. Burada öngörülen ise şu anki araştırmalarda, elektronlar yerine optik olarak fotonların (ışık) kullanılması sayesinde işlemin gerçekleştirilmesi. Bundan dolayı dünyada ‘Optik Veri Ağları’ konusunda büyük çaplı projeler yürütülüyor. Bu konuda dünyanın önde gelen şirketlerinin (IBM, Siemens, vb.) en güncel problemlerinin başında yüksek optik kayıplar geliyor ve yükselteç aygıtlara ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda yapılan çalışmalar dünyada sınırlı ve bu çalışma ülkemizde ise bir ilk olacak. Biz de böyle bir boşluğu doldurmak adına TÜBİTAK projemizi önerdik ve takdir gördü. Hedefimiz hem dünya teknolojisine katkıda bulunmak hem de ulusal anlamda varlığımızı göstermek. Umarız iyi sonuçlar elde edeceğiz. Çünkü ekip olarak desteklediğimiz ve özellikle vurguladığımız bir düşünce var. O düşünce de, 20. yüzyılda elektroniğin teknolojideki önemi neyse, 21. yüzyıl için de fotonik aynı önemi arz edecektir.” “Projemizde kapımız herkese açık” Yaptıkları araştırmalardaki iş bölümüne ve gerçekleştirdikleri uygulama çalışmalarına değinen proje yürütücüsü Doç. Dr. Ay, projelerine destek için herkesi davet ettiklerini ve özellikle de öğrencilerin projelerine katılmaları hâlinde çok önemli tecrübeler edineceklerine dikkat çekti. Sürekli büyüme hedefinde olduklarını dile getiren Doç. Dr. Feridun Ay sözlerine şöyle devam etti: “Uygulamalı çalışmamızın yanı sıra kuramsal olarak çalışmaları birlikte yürütmemiz, çalışmalara bir ayrıcalık getirme hedefinde olmamız ve doğrultuda hareket etmemiz bizim en önemli farkımız olarak öne çıkıyor. Ayrıca sürekli büyüme hedefinde olan bir grubuz. Her zaman yetenekli ve istekli olan öğrencilere kapımız açık. Bu projede de istekli arkadaşların grubumuza katılmalarını bekliyoruz.” Çalışmaları neticesinde bu alanda dünyada ulaşılmış en iyi değerleri elde etme hedefinde olduklarına dikkat çeken Doç. Dr. Ay, proje ekibiyle ilgili olarak, “Projedeki iş paketlerinde faklı arkadaşlar görev alacak. Doç. Dr. Cem Sevik kuramsal yönden projeye destek verecek. Aygıtların performans özelliklerinin değerlendirmesi adına da Yrd. Doç. Dr. Nihan Kosku Perkgöz destek sağlayacak.” dedi. “Üniversitemizin ve ARİNKOM’un desteği çok değerli” Anadolu Üniversitesi’nin yanı sıra üniversite bünyesinde gelişmiş bir kurum olan Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Birimi’nin (ARİNKOM) kendilerine verdiği desteklerden dolayı duydukları memnuniyete değinen Doç. Dr. Feridun Ay, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Yapacağımız çalışmayı her ne kadar TÜBİTAK desteklese de bu projeyi sunabilmemiz, grup olarak çalışabilmemiz ve her türlü araştırma ortamını, laboratuvar imkânlarını sağlaması bakımından Anadolu Üniversitesi yönetiminin desteği bizim için çok önemli. Üniversitemiz destek vermeseydi biz böyle bir projeyi kendi başımıza gerçekleştiremezdik. Aynı şekilde her aşamada danışılabilen bir kurum olmasından dolayı ARİNKOM’un da bizim için varlığı ve desteği çok değerli. ARİNKOM, üniversitemizde ihtiyaç duyulan önemli bir boşluğu dolduruyor. Onun aracılığıyla birçok projede işlemlerimizi hızlandırabilmemiz bizi çok rahatlattı.