PTS’16 İle Üniversite – Sektör Bir Araya Geldi!

02.05.2017

PTS’16 İle Üniversite – Sektör Bir Araya Geldi!

Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından bu yıl beşincisi düzenlenen “Proje Tabanlı Staj (PTS) Programı 2016 Projeleri Sertifika Töreni” 2 Mayıs 2017, Salı günü Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Öğrenci Merkezi Salon 2009’da gerçekleştirildi.

Törende Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci GÜNDOĞAN ve ARİNKOM TTO Danışmanı Prof. Dr. Ersan PÜTÜN’ün açılış konuşmalarını gerçekleştirdiler. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci GÜNDOĞAN, öğrencilerin staj sırasında kazandıkları deneyime dikkat çekerek bu tür staj programlarının daha da yaygınlaştırılması gerektiğinin altını çizdi. Ardından Tanıtım ve Etkinliler Koordinatörü N. Sanem MOĞULKOÇ "ARİNKOM TTO Proje Tabanlı Staj Programı" konulu sunumunu gerçekleştirdi. PTS Programı’nın etkin, sonuç odaklı ve Türkiye’de bir ilk defa düzenlenen bir uygulama olarak tanımladıklarını belirten Moğulkoç, sözlerine şöyle devam etti: “Firmalar gelecekte istihdam edecekleri adayları yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Öğrenciler de proje mantığı gereği başlangıç ve bitiş zamanı belli olan bir organizasyon da staj sürecini daha verimli değerlendirebiliyorlar. Bu programa 2012 yılında başladığımızda 4 firma, 7 proje ve 7 öğrenci ile çalışmıştık şimdi toplamda 157 öğrenci, 104 akademik danışman, 101 endüstriyel danışman ve 124 proje ile PTS Programı’nı geliştirmeye devam ediyoruz.

N. Sanem Moğulkoç'un konuşmasının ardından Akademik Danışman Gözüyle PTS sunumu gerçekleştirildi. Danışmanlığını Prof. Dr. Ender SUVACI’nın yaptığı “Nanoteknolojinin Yapı Sektöründeki Uygulama Alanlarının Araştırılması ve Uygulanması” projesi ile İrem Kübra SEZGİN ise PTS Programı’nın öğrencilere katkılarından bahsetti. Staj yaptığı firmada iş imkanı da bulan Sezgin, öğrencilerin bu tür programları değerlendirmeleri gerektiğini PTS Programı'nın diğer programlara göre daha verimli olduğunu belirtti.

Proje sahibi öğrencilere sertifikalarının verilmesinin; projelerde yer alan akademik ve endüstriyel danışmanlara ise teşekkür plaketlerinin sunulmasının ardından fuaye alanında projelerin yer aldığı posterler sergilendi. Birlikte yeni iş birlikleri ve proje çıktılarının oluşturulması hedefleri değerlendirildi.

2012 yılından bu yana toplam 124 proje ve 157 öğrenci

Türkiye’de ilk kez geliştirilen Proje Tabanlı Staj (PTS) Programı tamamen Anadolu Üniversitesi’ne özgü bir yapı olarak 2012 yılında başladı ve PTS uygulamasıyla bu güne kadar toplam 157 öğrenci programdan faydalanarak staj yapma olanağı sağladı. 2012 yılından 2017 yılına dek 101 endüstriyel danışman ve 104 akademik danışman toplam 124 projede yer aldı. Sayısal olarak giderek artan katılım oranıyla gerçekleştirilen PTS uygulamasının başvuru ve duyuruları 2017 yılı içerisinde de ARİNKOM TTO web sitesi ve sosyal medya hesapları üzerinden yapılmaya devam ediliyor.

PTS Sertifika Töreni Hakkında

Sektörün ve üniversitenin önemli isimlerinin aynı çatı altında buluştuğu ve üniversite-sektör iş birliği çalışmalarının somut çıktılarının tanıtıldığı (PTS) Sertifika Töreni, Türkiye için örneği az rastlanan etkinlik ve uygulamalardan biri olarak göze çarpıyor. Proje tabanlı Staj Programı, firmaların proje fikirlerini üniversite ile birlikte hayata geçirmeleri ve örnek projeler hakkında fikir sahibi olmaları yönünde önem taşıyor.