Anadolu Üniversitesi Araştırmacılarının Teknolojileri Forbes Dergisi’nde!

08.02.2018

Anadolu Üniversitesi Araştırmacılarının Teknolojileri Forbes Dergisi’nde!

Forbes Dergisinin bu ay yayınlanan sayısının kapak konusu “Mucit Patronlar” oldu. Mucit patronlar konusu ile yayınlanan yazı dizisinde akademisyenlerin geliştirdiği ileri teknolojilerin son dört yılda 300 şirkete hayat verdiği ve bunun da Türkiye ekonomisinin de güç kaynağı olacağı vurgulandı. Dergide Anadolu Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Ender Suvacı ve Yard. Doç. Dr. İsmail Özgür Özer geliştirdiği proje ve teknolojiler ile bu yazı dizisine konu oldular.

Dergide “Toz Sihirbazı” başlığı altında Prof. Dr. Ender Suvacı’nın geliştirdiği teknolojileri ve aldığı destekler hakkında bilgi verildi. Yazının alt başlığında ise “Prof. Dr. Ender Suvacı birkaç yıl içinde 13 milyar dolarlık koruyucu güneş kremi pazarını altüst edebilir” ifadesi kullanıldı. Suvacı yazıda, Entekno A.Ş.’nin MicNo teknolojisi ile Ekim 2016’da Avrupa Birliği destekli “H2020 SME Insrument Programı”nın FAZ 1 desteği alarak 50 bin Euro, 2017 yılında ise FAZ 2 desteği alarak 800 bin Euro kaynak sağlamayı başardıklarını belirtti. Ayrıca yazıda MicNo teknolojisi için girişim sermayesi fonu DCP’den de destek almayı başardıklarının altını çizdi.

DCP’den yatırım almayı başaran ve yine Anadolu Üniversitesi’nden çıkan başka bir isim ise Yard. Doç. Dr. İsmail Özgür Özer oldu. Özer’in firması ile aynı adı taşıyan MagSpin isimli teknolojisi Forbes dergisinde “Görünmez Zırh” başlığı adı altında anlatıldı. Bu yazıda Özer’in Amerikan ordularının Hummer’larını koruyan zırhın üretim maliyetlerini düşürerek sivil uygulamalarda kullanılmasına olanak sağladığı alt başlığı ile geliştirdiği teknolojinin önemi vurgulandı.

Yard. Doç. Dr. İsmail Özgür Özer ve Prof. Dr. Ender Suvacı bu yazılarda çalışmalarının ticarileşmesi yolunda ARİNKOM Teknoloji Transfer Ofisi desteklerinden detaylarıyla söz ettiler.