''Uluslararası Rekabet İçin Ar-Ge ve Yeniliğin Korunması, Ticarileştirilmesi Eğitimi'' tamamlandı!

02.12.2015

Anadolu Üniversitesi Ar-Ge ve İnovasyon Koordinasyon Merkezi Teknoloji Transfer Ofisi (ARİNKOM TTO) tarafından Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile düzenlenen “Uluslararası Rekabet İçin Ar-Ge ve Yeniliğin Korunması, Ticarileştirilmesi Eğitimi” 26 Kasım Perşembe günü, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre Kampüsü Açıköğretim Fakültesi’nde gerçekleştirildi. 2 gün süren eğitimin ilk gününe ARİNKOM TTO Proje Yöneticisi Prof. Dr. Ender Suvacı ve Ankara Patent Bürosu Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü M. Kaan Dericioğlu katılım sağladı.

Teknoloji taransfer ofisi uzmanları, Ar-Ge merkezleri ve teknopark firmaları çalışanlarına yönelik olarak düzenlenen eğitimde kadın ve engelli katılımcıların başvuruları önceliklendirildi.

Eskişehir’de teknoloji transferi kapsamında fikri mülkiyet, ticarileştirme ve sözleşme yönetimi konularını içeren ilk eğitim olma özelliği taşıyan etkinlikte “Fikri Haklar", "Patent Yaratma Süreçleri", "Koruma Stratejileri", "Sözleşme Yönetimi", "Fikri Hakların Ticarileştirilmesi", "Teknoloji Portföyü Yönetimi” gibi konular ele alındı.

ARİNKOM TTO Teknoloji Transferi Grup Yöneticisi Orkun Başkan yaptığı konuşmada kamu desteğiyle birlikte ülkemizde yeniliğin ve teknolojinin ilerlemesinin ivmeli bir şekilde arttığını, buna paralel olarak yeniliğin korunması ve ticarileştirmenin önem kazandığını ifade etti. Başkan, “Bu noktada, artık patentli fikirler nasıl daha kaliteli bir şekilde ortaya konur, nasıl patent portföyleri yönetilebilir, bununla beraber sözleşme yönetimi nasıl yapılabilir gibi sorulara cevap arıyoruz. Bu sebeple de bir eğitim organizasyonu planladık. Gerçekleşecek eğitim çerçevesindeki hedef kitlemiz AR-GE merkezleri, teknoloji transfer ofisleri, start-up çerçevesinde yenilik üreten firmalardır. Bu kapsamda en büyük destekçimiz pek çok konuda stratejik ortaklık içerisinde bulunduğumuz ve partner olarak çalıştığımız Ankara Patent’tir.” şeklinde konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından ilk eğitimi vermek üzere ARİNKOM TTO Fikri Haklar ve Ticarileştirme Koordinatörü Özlem Tigin, “Fikri Hakların Politika ve Stratejileri, Anadolu Üniversitesi Uygulamaları” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Özlem Tigin konuşmasının devamında buluş sahiplerinin başvurularını üniversiteye devredebileceklerini ve ticarileştirmenin aşamalarından bahsetti.

Özlem Tigin’in sunumunun ardından Ankara Patent Bürosu Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü M. Kaan Dericioğlu “Fikri Haklara Giriş” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Dericioğlu sunumuna “Fikri Haklarda Genel Kavramlar” konusu ile başladı. Fikir ürünü, buluş, tasarım ile patent arasındaki farklara değinen Kaan Dericioğlu, sunumunun ikinci bölümünde eğitimcilere patentlenebilirlik kriterlerinden bahsetti. Dericioğlu sunumunu patent bütünlüğünün önemine değinerek sonlandırdı.
Eğitim, Dericioğlu'nun sunumundan sonra yedi farklı eğitmen ile 2 gün boyunca etkileşimli olarak devam etti. Eğitimin sonunda ARİNKOM TTO tarafından katılımcılara katılım sertifikalarının takdim edildiği küçük bir tören gerçekleştirildi.

Eğitim fotoğraf galerisini facebook üzerinden ziyaret etmek için lütfen tıklayınız.

Eğitim fotoğraflarını indirmek için lütfen tıklayınız.