Elektrikli Otobüs "Akıllı Kent Projesi" Kapsamında Kampüste!

09.04.2015

Elektrikli Otobüs
Anadolu Üniversitesi’nin paydaşı olduğu ve Proje Koordinatörlüğünü Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Yörükoğulları’nın yürüttüğü H2020 “Akıllı Kent Projesi” (Remourban) kapsamında üretilen Elektrikli Otobüs, Anadolu Üniversitesi Yunus Emre ve İki Eylül kampüsleri içerisine Tepebaşı Belediyesi tarafından getirildi. 09.04.2015 tarihinde öğrencilere bilgi vermek amacıyla getirilen otobüs, “Akıllı Kent Projesi” bileşenlerinden biri olan ulaşım hizmetleri kapsamında doğa dostu olarak üretildi. Elektirikli araç ile ilgili olarak yetkililer, elektrikli otobüsün dizel muadili bir otobüse göre yakıtta 5-6 kat daha tasarruflu olduğu, 100 kilometrede 30 liralık bir enerji tükettiği, aynı zamanda sıfır emisyon özelliğine sahip olduğu ve çok sessiz çalıştığını dile getirildi. Ayrıca elektrikli otobüs için özel bir şarj alt yapısına gerek olmadığı, otobüsün trifaze olarak adlandırılan sanayi elektriğinin olduğu her yerde şarj edilebildiği ve boş pilinin yaklaşık 60 liraya tam doldurulabildiğini belirtildi. Otobüsün ideal şartlar altında 280 kilometreye kadar menzili olduğu, kullanım alışkanlıkları, çevresel koşullar ile gün içerisinde kısa süreli ekstra şarj olmasıyla menzilin yüzde 30-40 arasında uzayabileceğinin altı çizildi.