"Girişimci ve Finansal Kaynak Nasıl Buluşur?" Paneli...

14.12.2015

ARİNKOM TTO Girişimcilik Buluşması - I etkinliği kapsamında düzenlenen "Girişimci ve Finansal Kaynak Nasıl Buluşur?" başlıklı panel, 11 Aralık Cuma günü Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Salon Anadolu'da gerçekleştirildi. Etkinliğe, ARİNKOM TTO Direktörü Prof. Dr. Ersan Pütün, ARİNKOM TTO Proje Yöneticisi Prof. Dr. Ender Suvacı, Prof. Dr. Mehmet Başar, ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi Teknogirişim Programı Yöneticisi ve ARİNKOM TTO Danışmanı Yrd. Doç. Dr. B. Tuğberk Tosunoğlu, ARİNKOM TTO Genel Koordinatörü Mehmet Hakan Dağ, konuşmacı olarak GE Transportation Üretim Direktörü Nurettin Biçer, TOFAŞ İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Müdürü Erhan Küçüksüleymanoğlu, Savronik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Işık, ACT Venture Partners Yöneticisi Gürcan Ozan katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan ARİNKOM TTO Genel Koordinatörü Mehmet Hakan Dağ, "Sadece iyi bir fikrinizin olması yetmiyor. Bunun finansal bir kaynakla birleşmesi gerekiyor. Bunlar için belirli destek mekanizmaları var. TÜBİTAK ve KOSGEB dışında özel yatırım fonları da var. Biz de sizin değerli fikirlerinizi bu kaynaklarla birleştirmek istiyoruz. Bu sebeple bugünkü paneli düzenlemek istedik. Umarım herkes için faydalı olur." dedi.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Mehmet Başar'ın üstlendiği panelin ilk konuşmasını yapan ACT Venture Partners Yöneticisi Gürcan Ozan, teknolojinin ticarileşmesinin hızlandırılması fonu hakkında açıklamalarda bulundu. ACT'nin, ana amacının üniversiteler ve araştırma merkezlerinde geliştirilen teknolojilerin ticarileştirmesine yatırım yapmak olduğunu söyleyen Ozan, “Sermaye yatırımı yapıp şirketlerden hisse alıyoruz. Sağladığımız fon 25 milyon Euro'ya kadar çıkıyor. Projeleri için başvuru yapan şirketlere 10 bin Euro'dan başlayıp 2,5 milyon Euro'ya kadar fon sağlayabiliyoruz. Bu fon ise teknoloji alanında 20-25 yıl görev yapmış uzmanlar tarafından yönetiliyor. Gündemde olan teknolojilere biz de önem veriyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Hayatta hiçbir başarı tesadüf değildir"

Savronik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Işık ise Türkiye ekonomisinin gelişmesi gerektiğini vurgulayarak, "Türkiye’nin verimliliğe dayalı bir ekonomiden, inovasyona dayalı bir ekonomiye geçmesi gerekiyor. Hedefimiz, ürettiğiniz fikirlerden gelir elde edebiliyor olmanız. O nedenle iş planı yapacaksanız mutlaka yapılanma ve stratejiniz de olmalı. Hayatta hiçbir başarı tesadüf değildir. Bunun için de çok çalışmanız gerekiyor." sözlerini kaydetti.

Tofaş İnovasyon ve Teknoloji Geliştirme Müdürü Erhan Küçüksüleymanoğlu da katılımcılara, Tofaş firmasının teknolojik gelişmeleri, Ar-Ge çalışmaları, yıllık üretim kapasitesi, araç modelleri gibi konularda istatistiki veriler sundu. "Gelecek teknolojilerle çalışmayı hedefliyoruz." diyerek şirketlerinin gelecek planlarına değinen Küçüksüleymanoğlu, "Otomotiv sanayiinde kendi ekosistemimizle üretim yapmamız gerekiyor. Önümüzdeki kısa vadede elektrikli araçlar ve araç hafifletme gibi konular üzerinde duracağız. Girişimci olacak arkadaşlarımıza da önerim, farklı bakış açıları kazanmak için üzerinde çalışacakları alanda birkaç sene tecrübe kazanmalarıdır." ifadelerine yer verdi.

GE Transportation Üretim Direktörü Nurettin Biçer ise, GE olarak koçluk-mentorluk sistemi ile halka açılıp dersler verdiklerini vurguladı. Biçer, "Borsa İstanbul A.Ş. ile bir anlaşma imzaladık artık isteyen herkes, yaptığı projelerin patentini online olarak bizim sistemimizde paylaşıp sergileyebilecek. ‘G-store’ projesiyle bütün patentleri bir arada buluşturuyoruz." dedi.

Panelin kapanış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. B. Tuğberk Tosunoğlu ise Anadolu Üniversitesinin girişimci-yatırımcı projelerine yönelik gelişmelerini aktardı. Anadolu Üniversitesinin girişimcilik alanında Türkiye'de üst sıralarda yer aldığını belirten Yrd. Doç. Dr. Tosunoğlu, Anadolu Üniversitesinin girişimcilik adına önemli bir altyapısı olduğunu söyledi. Yrd. Doç. Dr. Tosunoğlu ANAÇ Ön Kuluçka Merkezi hakkında ise, "Burada iş fikirlerinin geliştirilmesi, desteklenmesi, eğitim alınması, eğitmenlerle buluşulması kapsamında destek veriyoruz. Şu anda sadece TÜBİTAK projesi dâhilinde çalışıyoruz ancak ileride Kuluçka Merkezi’nde iş fikri olan öğrencilerimizi de görmek istiyoruz. Bu değerli fikirlerin gelişmesi ve ticarileşmesi konusunda öğrencilere fayda sağlamaya çalışacağız." sözlerini kaydetti.