"Proje Yazmaya Çeyrek Kala Toplantısı" Düzenlendi!

28.12.2015

Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO tarafından Eskişehir Sanayi Odası evsahipliğinde düzenlenen “Proje Yazmaya Çeyrek Kala - Endüstriyel Araştırma ve Teknoloji Geliştirmede Üniversite-Sektör İş Birliği ve TEYDEB Destekleri Toplantısı" 18 Aralık Cuma günü Eskişehir Sanayi Odası Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekleri hakkında Eskişehir genelinde faaliyet gösteren firmalara, bilgi vermeyi ve ortaya koyulan projelerde TÜBİTAK ile iş birliğini sağlamayı amaçlayan toplantıya; Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO Direktörü Prof. Dr. Ersan Pütün, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir, Başkan Yardımcısı Sinan Musubeyli, Anadolu Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan Kosku Perkgöz, Anadolu Üniversitesi Üniversite-Sektör İş Birliği Koordinatörü Gülçin Avul, TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB), Makine İmalat Teknolojileri Grubu (MAKİTEG) Bilimsel Programlar Başuzmanı Ümran Elmas ve Candy Hoover Ar-Ge Yöneticisi Sezgin Bahtiyar’ın yanı sıra çok sayıda şirket temsilcisi katıldı.

Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO Direktörü Prof. Dr. Ersan Pütün üniversite sektör iş birliğinin geçmiş yıllarda uygulanmamasının getirdiği eksikliklere vurgu yaparak başladığı konuşmasında son yıllarda gittikçe önem kazanan teknoloji transfer ofislerinin ülke genelindeki 25 üniversitede var olmasının önemini anlattı. Prof. Dr. Ersan Pütün, üniversite ve sektör iş birliklerinin öneminin farkına varıldığını ifade ederek “Bu birlikteliklerin başarılı örnekler ortaya koyabildiğini görüyoruz. Bu amaçta bize her zaman destek olan TÜBİTAK ile sektör ve üniversite iş birliğine her zaman destek olacağımızı söylemek istiyorum.’’ şeklinde konuştu.

“Üniversite ve sektörün el ele olması gerekiyor”

Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ise inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarının önemine dikkat çektiği konuşmasında üniversite ve sektör iş birliğinin oluşmasında etkili olan faktörün, üniversite sayılarının artmasıyla kendi aralarında doğan rekabet olduğunu ifade etti. Özaydemir, “Dünya hızla gelişiyor geri kalmamak için üniversite ve sektörün el ele olması gerekiyor.’’ dedi.

“Üniversite ve sektör iş birliği sosyal ve ekonomik fayda için önemli”

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan sanayi ile beraber çalışmak istediklerini belirterek üniversite ve sektörün her zaman beraber olması gerektiğini aktardı. Üniversite ve sektör iş birliğini Yusuf Has Hacip’in bilgiyi, denizin dibindeki inciye benzeten sözü üzerinden açıklayan Prof. Dr. Gündoğan, üniversitenin ürettiği bilginin de denizin dibinden çıkarılıp işlenmesi gerektiğini, üniversite-sektör iş birliğinin sosyal ve ekonomik fayda açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti. Rektör Gündoğan, “TÜBİTAK desteği ile kurulan teknoloji transfer ofisleri bu noktada ilerleme sağlamıştır diye düşünüyorum. Katma değeri yüksek olan inovatif ve Ar-Ge’ye dayalı ürünler üretebilmek için üniversite ve sektör iş birliğini devam ettireceğiz.’’ diyerek sözlerini noktaladı.

“Ar-Ge rekabet ortamında çok önemli bir kavram”

TÜBİTAK Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı (TEYDEB), Makine İmalat Teknolojileri Grubu (MAKİTEG) Bilimsel Programlar Başuzmanı Ümran Elmas, özel sektör firmalarının, Ar-Ge projelerini desteklemek amacıyla hibe programları yürüttüklerini ifade etti. Ar-Ge’nin rekabetçi sektörlerde çok önemli bir kavram olduğunun altını çizen Ümran Elmas, yürütülen Ar-Ge çalışmalarının üretilen üründe kullanılan hammadde fiyatına kadar birçok alanda etki sağladığını anlattı. Bir firmanın yürüttüğü Ar-Ge çalışması sonucunda geliştirilmiş olan ürüne patent alınabilmesini de diğer firmalar için teşvik edici bir unsur olduğunu aktaran Elmas, firmaları Ar-Ge yatırımlarına önem vermeye davet etti.

Candy Hoover Ar-Ge Yöneticisi Sezgin Bahtiyar da şirket hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında üniversite-sanayi iş birliğinin önemine vurgu yaptı.

“Firmalar öncelikli alanlara yönelmeli”

“Hakem Gözü İle TEYDEB Projeleri Değerlendirme Süreci’’ adlı sunumunda özel sektör firmalarına yürütecekleri projelerde özellikle dikkat etmeleri gereken konular hakkında bilgiler veren Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihan Kosku Perkgöz, proje destek kapsamında öncelikli olarak enerji, su, gıda ve ulusal güvenlik konularının ön plana çıktığını kaydetti.

Anadolu Üniversitesi Üniversite-Sektör İş Birliği Koordinatörü Gülçin Avul da Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO faaliyetleri ve işleyişi hakkında bilgi veren bir sunum yaptı.

Üniversitesi ve sektör iş birliği kapsamında gerçekleştirilen TÜBİTAK destek programları toplantıları firmalar tarafından geliştirilen projeler çerçevesinde devam edecek.