Kobi’lere, Üniversitelere Ve Araştırmacılara 52.5 Milyon Euro’luk Kaynak Ve TTO’lar İçin Kapasite Artırım Fırsatı

17.02.2016

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi (TTH-Türkiye) gerçekleştiriliyor. Bu çerçevede Türkiye’nin inovasyon ve teknolojinin ticarileştirilmesi odaklı ilk risk sermayesi fonları 52.5 milyon euro kaynak sağlıyor.

Yeni iş fikirlerine, inovatif araştırmalarına kaynak arayanlara Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı AB fonları ile kapı aralıyor. AB-Türkiye mali işbirliğinde yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında yer alan TTH-Türkiye Projesi’nden yararlanacak kuruluşlara veya projelere 52.5 milyon Avro’luk kaynak dağıtılacak.

ARİNKOM TTO Teknoloji Transferi Grup Yöneticisi Orkun Başkan’ın katılım sağladığı projenin tanıtımı 16 Şubat’ta Conrad İstanbul Bosphorus Hotel’de yapıldı. Türkiye’nin ilk teknoloji transfer fonları olan Diffusion Capital Partners & ACT Venture Capital’in tanıtıldığı toplantıda, fonların yatırım süreçleri ve hedefleri hakkında bilgi verilirken, Türkiye’de teknoloji transferi konusu masaya yatırıldı.

Avrupa Birliği-Türkiye finansmanı ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülen Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında Teknoloji Transferini Hızlandırma Fonu Projesi (TTH-Türkiye), yeni teknoloji projeleri ve yenilikçi fikirleri geliştirenlere ticari pazarlara açılma fırsatı sunuyor. Proje ile fikri mülkiyet temelli projelere, start-up’lara, üniversitelerin bilgi ve becerilerini ticarileştirmek amacıyla kurulan şirketlere (spin-off) ve KOBİ’lere öz sermaye ortaklığı karşılığında fikri mülkiyet varlıklarına yatırım amaçlanıyor.

Avrupa Birliği öncülüğünde Türkiye’de ilk kez bu ölçekte bir fonla desteklenecek olan akademisyenler, araştırmacılar, teknoloji üreticileri ve girişimciler, gerçekleştirecekleri çalışmalarına yatırım yapılması imkânına sahip olacaklar.

En Az 50 Yenilikçi Fikir Desteklenecek

Türkiye’de tekno-girişimciliği de yaygınlaştırmayı hedefleyen proje kapsamında oluşturulan fon ile en az 50 yenilikçi proje fikrine yatırım yapılabilecek. 2017’nin sonuna kadar devam edecek proje kapsamında alınacak bu yatırım kararları için konunun uzmanı EIF tarafından yürütülen fon yöneticisi seçimleri 2015 yılında tamamlandı.

TTO’lar İçin Kapasite Artırım Fırsatı

Proje kapsamında Türkiye’de bulunan teknoloji transferi ekosisteminin yapısı ve dinamikleri göz önünde bulundurularak Teknoloji Transfer Ofislerinin (TTO) teknik kapasitelerinin geliştirilmesi, TÜBİTAK’ın Ar-Ge ticarileştirme kapasitesinin ilerletilmesi ve TTH-Türkiye (TTA-Turkey) fonlarının uygun yatırım bulma süreçlerinin desteklenmesi amaçlanıyor.