ANADOLU ÜNİVERSİTESİNDE BİR “ULUSAL STAJ PROGRAMI” DENEYİMİ

10.10.2023 13:10

Merhaba, kendinizden bahseder misiniz?

 

Merhaba, ben Simge Başaran. Uludağ Üniversitesi İşletme bölümü son sınıf öğrencisiyim. Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisince yürütülen “Ulusal Staj Programı” kapsamında 2023 yılı, Temmuz ayı boyunca Anadolu Üniversitesi ARİNKOM Teknoloji Transfer Ofisi’nde (TTO) stajyer olarak görev aldım. Ulusal Staj Programı hakkında duyuruya Üniversitemizde atılan bilgilendirme e-postalarından eriştim. Devlet kurumları ya da özel kurumlarda staj imkânı vardı ve ben ikisini de tercih ettim. Başvurumun ardından yaklaşık 3 ay içinde dönüş oldu ve Anadolu Üniversitesi ARİNKOM TTO ile eşleştiğim bilgi bana ulaştı.

 

Staj yaptığınız ARİNKOM TTO hakkında kısa bir bilgi verir misiniz?

 

ARİNKOM TTO’yu kısaca tanıtmam gerekirse; proje geliştirme desteği sunan, sanayi ile ortak çalışmalar yapılmasına imkân tanıyan, girişimcilerin proje fikirleri ile firmalar arasında köprü görevi gören, fikirlerin hızlı bir şekilde ticarileşmesini sağlayan bir yapıdır. Kendi içinde fikri ve mülkiyet hakları, üniversite-sanayi iş birlikleri, Ar-Ge ve girişimcilik olmak üzere koordinatörlüklere ayrılmaktadır. Fikri ve mülkiyet hakları tasarım/ faydalı model/ patent haklarının başvurusu, korunmasını ve lisanslaması ile ilgilenir. Üniversite-sanayi iş birlikleri başlığı altında kontratlı iş birlikleri gerçekleştirilir. Girişimcilikte iş fikirleri şirketleştirilir ve firmalar buluşturulur. Ar-Ge, ulusal ve uluslararası projeleri uygun fonlarla eşleştirir. Girişimcilik biriminde öğrenci ve akademisyenler için girişimciliğe destek programları yer alır. Girişimcilere fikir/ ürün geliştirmeden pazar analizine kadar tüm eğitimler sağlanır.

 

Staj döneminde edindiğiniz bilgilere dayanarak bize TTO faaliyetleri hakkında bilgi verir misiniz?

 

Girişimcilik Faaliyetleri

 

Bir öğrenci gözüyle Teknoloji ve Transfer Ofislerine baktığımızda fikirlerimizin değerlendirilmesi, geliştirilmesi, desteklenmesi ve proje haline gelmesi çok kıymetli ve eşsiz bir deneyim. Eğer fikriniz yoksa fakat girişimci olmak istiyorsanız girişimcilik eğitimleri sizin için iyi bir başlangıç olacaktır. BİGG TEAM programı girişimcilik destekleme programlarından en kapsamlı olanıdır. Teknolojik iş fikri olan herkese açıktır. Adaylara danışmanlık, mentorlük, teknolojik altyapıya erişim gibi birçok destek sunar. Başka bir eğitim programı olan STARTUPUS, öğrencilere yöneliktir ve üç gün süre ile yoğun eğitim desteği sağlanır. Programın sonunda gelişen iş fikirlerinin yenilikçi yönü, teknoloji olgunluk seviyesi, ticarileşme potansiyeli ve uygulanabilirliği dikkate alınarak değerlendirme sürecine tabii tutulur. İlk üçe girmeyi başaran aday veya takım ödül ve destek alma şansını elde eder.

 

Fikri Mülkiyet Hakları Faaliyetleri

 

Fikri ve Mülki Haklar Koordinatörlüğünde, Anadolu Üniversitesi’nin ve üniversitedeki araştırmacıların fikri haklara konu olabilecek yaratıcılık faaliyetlerinden ortaya çıkan varlıklarının tespiti ve bununla birlikte bunların hukuksal korumalarının gerçekleştirilmesi, takibi ve bunlardan elde edilen hakların ticarileştirilme süreçlerinin yönetimi ile ilgili destekler sağlanmaktadır. Anadolu Üniversitesinde gerçekleştirilen bilimsel araştırmalar sonucunda elde edilen buluş ve yenilikçi ürünlerin ticarileşmesi amacıyla; Buluşun/Yenilikçi Ürünün Tespiti ve Değerlendirmesi, Buluşun/Yenilikçi Ürünün Koruma Altına Alınması, Buluş Sahibi ile Ticarileşme Planı Yapılması hizmetleri sunulmaktadır. Buluşun/yenilikçi ürünün ticarileşmesinin sağlanması, teknoloji tabanlı şirket kurulma aşamaları, lisanslama, tümüyle devir gibi faaliyet aşamaları değerlendirilerek, bu yönde sağlanabilecek iç ve dış desteklerden faydalandırılması planlanmaktadır.

 

1602-Tübitak Patent Destek Programı ile Türkiye kaynaklı ulusal ve uluslararası patent başvuru ve tescil sayısının artırılması, gerçek ve tüzel kişilerin patent başvurusu yapmaya teşvik edilmesi ve Türkiye menşeli patent sayısının artırılması hedeflenmektedir. Bu programdan TÜRKPATENT veya WIPO’ya başvuru yaparak, başvuru numarası alan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları veya ülkemizde yerleşik olan şirketler, üniversiteler, kamu kurum ve kuruluşları Destek Programından faydalanabilirler.

 

Proje Tabanlı Staj Çalışmaları

 

ARİNKOM’un yönettiği Proje Tabanlı Staj programı sektördeki firma ile öğrenciyi eşleştirerek firma özelinde proje gerçekleştirilir. Proje boyunca öğrenciye akademik danışman ve endüstriyel danışman eşlik eder. Proje desteği firma tarafından sağlanır. Proje İş hayatına atılmadan önce kariyeriniz için yapacağınız en iyi seçeneklerden biridir.

 

TTO’da vakit geçiren bir öğrenci olarak diğer öğrencilere önerebileceğiniz bir program ya da fırsat dikkatinizi çekti mi?

 

Öğrenciyken faydalanabileceğiniz bir fırsattan bahsetmek istiyorum. Lisans öğrencileri için başvuruya açılmış olan TÜBİTAK’ın bazı burs programları bulunmaktadır. İlki 2205-Lisans Burs Programıdır. Bu programa TÜBİTAK tarafından belirlenen bölümlere kaydolmuş ve YKS’de istenen sıralamayı elde etmiş öğrenciler başvurularını e-bideb üzerinden çevrimiçi gerçekleştirebilirler. Programın genel amacı öğrencilerin temel bilimler ile sosyal ve beşerî bilimlere yönelimini teşvik etmek, bilimsel düşünme yatkınlıklarını geliştirerek geleceğin bilim insanları olarak yetişmesini sağlamaktır. İkincisi ise 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programıdır. Amacı lisans öğrencilerini projeler yoluyla araştırma yapmaya teşvik etmektir. Öğrenciler proje takım veya bireysel olarak bir akademik danışman eşliğinde başvurabilirler. Ön inceleme ve bilimsel değerlendirme aşamaları yapıldıktan sonra desteklenecek projeler ve destek miktarları açıklanır. 2209-B programında da süreç benzer ilerler. 2209-A programından farklı olarak proje konusunun sanayiye yönelik olması ve ek olarak sanayi danışmanı rehberliğinde yürütülmesi beklenir. Bir diğeri 2247-C Stajyer Araştırmacı Burs Programıdır. Üniversite giriş sıralaması ve not ortalaması koşullarını sağlayan öğrenciler projede görev alma amacını belirten niyet mektubu ile başvurabilir.

 

Son olarak staj sürenizi nasıl değerlendirirsiniz? Ulusal Staj Programı’nı diğer öğrencilere tavsiye eder misiniz?

 

Staja başlamadan önce TTO’lar hakkında hiçbir fikrim yoktu. ARİNKOM’un yapısını ve faaliyetlerini öğrendikçe aslında bir iş kolu olduğunu anladım. RTTP VE PMP sertifikalarını alarak TTO’da bir kariyer planlayabilirsiniz. Proje çıktılarının ülkemiz ve dünya üzerindeki etkisine şahit olmak motivasyonunuzu günbegün arttıracağını düşünüyorum. Öğrencilerin gelişimine ve kariyerine faydalı olacak bu organizasyondan daha önce haberdar olmak isterdim.

 

Bir aylık geçirdiğim staj sürecimin her haftasını dolu dolu geçirdim. İçinde bulunduğum ekip çok sıcakkanlı ve ilgiliydi. Farklı disiplinlerden gelen insanlarla birlikte olmak benim için büyük bir avantajdı. Ekipteki iş birliğinin önemini kavradım. Kurum kültürü ve değerlerinin çalışanların motivasyonu üzerindeki etkisini fark ettim. Becerilerimi ve tamamlamam gereken yönlerimi görmemde yardımcı oldu. İhtiyaç duyduğum destek ve rehberlik sürekli olarak sağlandı.

 

Staj sürecimin sonunda hem kişisel olarak hem de mesleki anlamda büyüme kaydettiğimi söyleyebilirim. Kariyerimin ilk adımı için çok değerli bir deneyimdi. ARİNKOM TTO ekibine içtenlikle teşekkür ederim.

 

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisince yürütülen “Ulusal Staj Programı”nı kesinlikle tavsiye ederim. Öğrencilerle kurumları kolayca bir araya getirdiği için, herkese eşit zeminde bir fırsat sunduğu için ve özellikle kamu kurumları gibi tek başımıza erişmekte zorlanabileceğimiz yapılarla bizi buluşturduğu için faydalı bir program olduğunu düşünüyorum.